středa 9. března 2016

Kyselo se ztraceným vejcem a hlavně sláva kvásku!

Nejjednodušší věci mívají to nejsilnější kouzlo. A tak když se v březnu za oknem spustí sněhová vánice, říkám si, že to nejspíš bude letošní poslední. Zasela jsem s dětmi hromadu semínek, obývák se proměnil na miniskleník, kde předpěstujeme (tedy doufáme) rostlinky na náš jedlý balkon. Voní mokrou hlínou, to je jaro za dveřmi, za okny však pořád zima. A tak se na jaro začneme chystat, zasejeme velikonoční osení a také je třeba vyjíst železné zásoby ze špajzu, třeba sušené houby. A vzhledem k tomu, že kvasím, jak o život, zkouším třeba zeleninu, ovoce, zázvor, tak kvásku mám pořád dost, protože chléb peču třikrát týdně. Kdyby někdo z Chomutováků chtěl kvásek, stačí dát vědět den předem, ráda se podělím. K večeři tedy bude klasika nad klasiky, kyselo.

Kyselo se ztraceným vejcem
hrst sušených hub (namočit přes noc)
hrnek kvásku
2 brambory
2 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce másla
nové koření, pepř, kmín, sůl
majoránka
vejce

Cibuli nakrájím na malé kostičky a zpěním na másle, přidám brambory na kostičky, nakrájený česnek a lžičku soli. Až zavoní česnek zaliji namočenými houbami i s nálevem. Kvásek rozmíchám s hrnkem vlažné vody a přiliji do polévky, přidám 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, promíchám a povařím 20 minut. Komu se zdá kyselo málo kyselý, může přidat ocet. 

A jak jednoduše na ztracené vejce? Do kastrolu dám vařit vodu, mezitím si připravím potravinářskou fólii a malý hrnek na kávu, vyložím ho dílem fólie, ten pomažu olejem, vyklepnu do něj vejce, zavážu nití do balíčku. Celé to hodím do vroucí vody na 4 minuty. Podávám posypané majoránkou nebo pažitkou a hlavně s domácích chlebem.

Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat