středa 16. října 2013

Houževnatá polévka- shiitake s udon nudlemi


Zázračné potraviny. To je šlágr posledních let. Zelený ječmen, chia semínka, acai berry, macai berry, goji, chlorella a kýho výra co ještě. Superpotraviny. Pro mě je však zázrakem miska horké polévky, vývar, bramboračka, luštěninová a nebo nějaká trendy asijská. Na pho-lévku nebyl čas a nákup ve vietnamském obchodě tak silně vyzýval k improvizaci. Houba shiitake nebo též houževnatec jedlý se v asijských prodejnách prodává jako sušená voňavá houba. V sezoně farmářských trhů je však celkem běžně k sehnání čerstvá. Ale i ze sušené se dá uvařit miska husté, voňavé, lehce pikantní polévky, co zahřeje tělo a pohladí po duši. Navíc za mrzký peníz. Polévku lze podávat jako hlavní jídlo, uvedené množství je na čtyři porce. Učit děti jíst hůlkami je veliká zábava. Občas však končí tak, že po zdravé večeři akutně sháníte čokoládu.

Udon nudlovka
Půl balíčku sušených šiitake (balík stál cca 40,-Kč)
Balení udon nudlí (16,-Kč)
Palec zázvoru (4,-Kč)
2 mrkve (5,-Kč)
Jarní cibulka (15,-Kč a půlka svazku zbyde)
Čerstvý koriandr (15,Kč)
Česnek, cibule (5,-Kč)
Sezamový olej
3 lžíce shoyu
lžička soli

Půl balíku sušených shiitake jsem namočila přes noc do půl litru vody. Na lžičce sezamového oleje jsem do zlatova osmahla cibuli a zázvor, přidala česnek a mrkev na plátky. Lehce orestovala a zalila namočenými houbami i s jejich nálevem,  přidala cca půl litru vařící vody, lžičku soli a 3 lžíce shoyu omáčky. Vařila cca 15 minut, než změkly houby, pak ještě na dvě minuty přidala japonské nudle udon. Servírovala v miskách s vydatným množstvím koriandru a jarní cibulky. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat