pondělí 11. června 2012

Zapečená mozzarella s prosciuttem a bruschetta s rukolovým pestem

Bůvolí mozzarella, bagety s chlapskou dávkou pesta

Krémový kulatý sýr patřil k mnoha věcem, které nám minulý režim nedopřál poznat. Pompézní nástup rajčat s mozzarellou do jídelních lístků byl příslibem renesance předkrmů na našich stolech. Jenže, ouha, svérázné podání obchodníků a restauratérů hrajících o cenu nám často nabízelo á la mozzarelly, kdy cena hrála prim a "mocka" připomínala spíš roztavený nízkotučný eidam. Kdo z nás se nesetkal s Caprese z eidamu? Dost nechutnou variaci jsme zažila v jedné teplické restauraci, kde tento snadný pokrm kuchař zakápl sójovkou, dyzgástynk!, řekl by můj šestiletý syn. Nepovedené mozzarelly pořád z pultů bohužel nevymizely, stále patří k nejprodávanějším, jen konečně máme volbu. Když stojím před regálem v obchodě, jezdím očima po naducaných plastových sáčcích, kdy se cena liší v řádech desítek procent, těžko se mi vybírá a ejhle! Mozzarella di Buffala dorazila i do běžných hypermarketů. Sláva! Radujme se. V hlavě mi okamžitě jede dokument, co jsem nedávno viděla na netu, podbarvený působivou hudbou, o jedné farmě v jižní Itálii, kde se bůvolice mají jako ve wellness lázních, mají dokoce i kryté pastviny, automatické sprchy a speciální hogofogo drbátka. Sjíždějí se sem farmáři z celého světa pro rady. Sýr od opravdu šťastné bůvolice, kdo by odolal?!

Mozzarella di Buffala

Bůvolí mozzarella je doménou jižní Itálie, není to však žádná novinka, začala se vyrábět před takřka 150ti léty. Tento bochánek s velmi jemnou kůžičkou, vláknitou strukturou, mléčnou vůní a porcelánovou barvou, lebedící si ve slaném nálevu si získal řadu stoupenců celosvětově. Bůvolí mléko je těžko stravitelné, používá se takřka výhradně pro výrobu mozzarelly. Stojí za to vidět, jak se v tradičních provozech sýr namotává, je to práce srovnatelná s pekařinou, hotový koncert! Na youtube.com je celá řada videí. Mozzarella má u nás doma tři jistá místa, tradiční Caprese, zapečená s proscuittem a na domácí pizze. Zapečenou mozzarellu s prosciuttem  řadím mezi velmi efektivní rychlovky, jemnost mozzarelly skvěle doplní bruschetty s pikantním rukolovým pestem, jak jinak, když v truhlíku na balkoně rukola roste před očima.


Ingredience
4 bůvolí mozzarelly
8 plátků prosciutta
4 lístky bazalky, případně šalvěje
pár kapek olivového oleje

Mozzarelly před upečením

Předehřeju  troubu na 180°C, v mezičase zabalím mozzarellu do plátků prosciutta, vložím do balíčku list bazalky nebo šalvěje, zakápnu lehce olivovým olejem. Strčím do trouby, po pěti minutách přidám bagetu nakrájenou na plátky. Peču dalších cca 5 minut. Křupavé plátky bagety potřu rukolovým pestem.
Piniová jadýrka, česnek, rukola


Rukolové pesto 

Ingredience
svazek rukoly
malý stroužek česneku
lžíce olivového oleje
lžíce vinného octa
lžíce strouhaného parmazánu
lžíce piniových oříšků

Opranou a v odstředivce osušenou rukolu v hmoždíři utřu se všemi tuhými ingrediencemi, není třeba dosolovat, dokonce ani česnek není nutný, rukola je sama o sobě pikantní dost. Nám však česnek v rukolovém pestě vyhovuje, je to taková varianta, co si nemá potřebu hrát na menší sestřičku Janovského pesta, je to spíš takový statný drsný bratranec. Pokud pesto zbyde, v lednici ve skleničce jistě pár dní vydrží a těstovinám bude slušet. Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat