čtvrtek 24. května 2012

Vůně pastvin- Tarhoňa s jehněčí klobásou

Tarhoňa s jehněčí klobáskou

Maďarská těstovina ze stejného těsta jako třeba německé špecle nebo židovské ferverle, mouka, sůl, vejce, prostě těstovinová klasika. Používám ji ráda tam, kde rýži, je to výborná příloha nebo zavářka do polévky. Její původ ze Szegedínské oblasti napovídá, že si skvěle rozumí s perkeltem. Dlouho jsem na ni v obchodě nenatrefila, jednoho dne se však mezi dveřmi objevila paní bačová s pytlem tarhoni, no báječný dárek! Upravuju ji klasicky, někdy osmahnu na sádle cibuli, pak přidám tarhoňu, jindy ji osmahnu jen na sucho v hrnci, podleju vodou a zakryju pokličkou, rozhodně nemíchat ani netřepat, vznikla by kejda, jedině takto nebude rozvařená a získá svou typickou nahnědlou barvu. Vařím cca 8 osm minut, pak vypnu a nechám pod poklicí dojít. Nelepí se, neproplachuje, je na skus pevná. 

Tarhoňa před úpravou


A jako pozdrav Maříkům přidávám recept na tarhoňu s jehněčí klobásou z jejich farmy. Byla to poslední zásoba z loňského bačování, letošní se naštěstí kvapem blíží. Už se moc těším, jak budeme mezi ovcemi nahánět děti, při západu slunce pozorovat jak řáděj ve stohu, utírat volant traktoru od čokolády a při ohni krafat s přáteli do kuropění. Jindřichovické bačování je pro nás jedna ze stěžejních akcí léta, je tam neskutečně veselo a bezva lidi. 

Můj syn a jehně Fanouš (léto 2009, Jindřichovické bačování)


Na prvním testovacím ročníku jsme se rozkoukali, dcera se tam prvně sama postavila a oslavila to konzumací pikantní klobásy, druhé svatební a povodňové nám dalo zažít tolik neuvěřitelných zážitků, že by to dalo na román a loňské s kapelama Badys a Něco bylo vážně něco. A tak si kus vůně sena a ovcí přivolám k večeři a těším se na další víkend na pastvinách. 

Jehněčí klobása (zde již osmahnutá), celer, cibule, mrkev


Ingredience
2 hrnky tarhoni
lžička másla
2 velké mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
2 jehněčí klobásy, pikantní syrové
1 cibule
1 lžíce shoyu
1 nízkotučný cottage sýr
jarní cibulka
sůl

Orestovaná zelenina s klobásou a shoyu omáčkou


Tarhoňu nasypu do hrnce, nasucho opražím, zaliju vodou, v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl tarhoni, počkám až tarhoňa nasákne tekutinu a doliju tak, aby hladina byla zhruba 1,5cm nad kuličkami těstovin, osolím a vařím pod poklicí cca 8 minut, vypnu a nechám dojít. V jiné pánvi pak na lžičce másla orestuji mrkev, řapíkatý celer, vymáčknu jehněčí klobásu (tentokrát jsem dopustila švindlu a použila již osmahlou), přidám lžíci shoyu omáčky a vše podusím. Smíchám s tarhoňou a cottage sýrem. Podávám  hojně posypané jarní cibulkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat